Na úvodní stránku





Poslední prázdninový víkend na hradě Šelmberk a v Týnci n. S. tradičně ovládnou netopýři

Redakční poštou

2012-08-30

Pozvánky

Přečteno: 1812


V pátek 31. 8. a v sobotu 1. 9. se uskuteční tradiční Netopýří noci na hradě v Týnci nad Sázavou a na hradě Šelmberk u Mladé Vožice.


Akce organizované Českou společností pro ochranu netopýrů, Městským muzeem v Týnci nad Sázavou a občanských sdružením Danar seznamují veřejnost se životem, výzkumem a ochranou netopýrů.

"V Týnci nad Sázavou začíná program již v 19 hodin. Návštěvníci budou mít možnost pozorovat kolonii netopýra velkého sídlící v hradní věži a dozvědět se podrobnosti o jejím životě, dále se seznámit s handicapovanými netopýry, které je možné si i pohladit. Nejen pro děti je připravena netopýří stezka, kde si účastníci vyzkouší různé úkoly související s výzkumem netopýrů, nebo malá výtvarná dílna", zve kastelánka hradu Magdalena Timplová. Ve věži budou mít návštěvníci zároveň poslední možnost shlédnout výstavu, která představuje většinu druhů našich netopýrů a která o tomto víkendu končí. Přibližně ve 20 hod. bude následovat přednáška s promítáním, která představí rozmanitost této zajímavé skupiny savců z celého světa. Zcela na závěr programu je pro zájemce připravena noční vycházka k řece spojená s pozorováním lovících netopýrů pomocí ultrazvukových detektorů, které umožňují zachycovat jejich echolokační signály.

Sobotní Netopýří noc na hradě Šelmberk začíná ve 20 hodin.  I zde je připraveno promítání s přednáškou, výstava, ukázky ochočených handicapovaných zvířat a práce s ultrazvukovým detektorem i doprovodné aktivity pro děti. "Navíc však bude probíhat odchyt netopýrů do sítí přímo na hradním nádvoří, kde byl dosud zaznamenán výskyt celkem osmi druhů. Zájemci mohou absolvovat také noční prohlídku hradní věže, kde lze pravidelně pozorovat netopýry ušaté, kteří tyto prostory využívají pro svoje netopýří námluvy," říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. Součástí akce bude také předání další památeční plakety "Náš soused je netopýr". Ocenění bude uděleno občanskému sdružení Danar, které spravuje hrad Šelmberk, za péči o úkryty netopýrů v prostorách hradu, tradiční poskytování zázemí při pořádání Evropské noci pro netopýry a trvalou propagaci přátelského vztahu lidí k letounům. Vloni získaly stejné ocenění také Městské muzeum a Církev československá husitská v Týnci nad Sázavou za dlouhodobou ochranu kolonie netopýrů! velkých v Týnecké hradní věži.

"Akce probíhají za každého! počasí, návštěvníkům doporučujeme vzít si s sebou baterku, pohodlnou obuv a vhodné oblečení," dodává Schnitzerová. Více informací o akcích i problematice ochrany netopýrů najdete na www.sousednetopyr.cz nebo www.ceson.org


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024






reklama: bb.billboard.cz