Na úvodní stránku





Druhý festival íránských filmů zahájí snímek Běžec a představí další slavné tituly a tvůrce

Redakční poštou

2012-12-25

Kultura

Přečteno: 2003


Dramaturgie druhého ročníku Festivalu íránských filmů, za kterou stojí společnost Tokada Productions, se tentokrát soustřeďuje na starší filmy, prověřené léty či dokonce desetiletími.


Tuzemským filmovým fandům tak představí významné tvůrce, jakými jsou Amir Naderi, Abbas Kiarostami, Jafar Panahi či Bahram Beizai. Spojujícím článkem těchto oceňovaných filmů je téma „dítě“. Festival se uskuteční 9. - 13. ledna 2013 v pražském kině Světozor a Lucerna a nabídne kolekci celovečerních hraných i dokumentárních a také krátkých snímků, které divákům umožní nahlédnout do světově oceňované íránské kinematografie.

 

Zahajovacím filmem druhého ročníku Festivalu íránských filmů bude živelný film Běžec íránského scenáristy a režiséra Amira Naderiho, který patří už od sedmdesátých let minulého století k nejvlivnějším tvůrcům íránské kinematografie. Je držitelem mimo jiné Zlatého lva z festivalu v Benátkách.

 

"Film Běžec popisuje osudy svého malého hrdiny originální formou, která se naprosto vzpírá obvyklým vyprávěcím postupům. Pro režiséra Amira Naderiho, jednu z nejdůležitějších postav íránské kinematografie, je film Běžec vrcholem kariéry. Tento snímek je prvním porevolučním íránským celovečerním filmem a svůj příběh vypráví očima mladého kluka, který dokonale slouží jako jemná, ale přitom neomylná metafora íránské společnosti jako takové. Jsem velmi rád, že právě tímto výjimečným filmem zahájíme celý festival," říká Kaveh Daneshmand z produkční skupiny Tokada Productions.

 

Dalším výrazným filmem v dramaturgii druhého ročníku festivalu bude snímek Bílý balónek / Badkonake sefi (1995) režiséra Jafara Panahiho, jednoho z nejvýznamnějších představitelů íránské nové vlny. Panahi získal za svou práci řadu ocenění po celém světě (Zlatý lev na MFF v Benátkách, Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně a další). Za svůj celovečerní režijní debut Bílý balónek obdržel v roce 1995 Zlatou kameru v Cannes. Britský list The Guardian tento film také zařadil mezi padesát nejvýznamnějších rodinných filmů světové kinematografie. Pod snímkem je podepsána jako scenárista další výrazná osobnost íránského filmu, Abbas Kiarostami. Jeho vliv se odráží i na rukopisu režiséra Jafara Panahiho, který byl nějakou dobu také jeho asistentem.

 

Zmiňovaný Abbas Kiarostami bude na festivalu zastoupen i jako režisér (stejně jako na prvním ročníku), tentokrát filmem Kde je dům mého přítele? / Khane-ye doust kodjast? z roku 1987. Film byl uveden na letošní Letní filmové škole Uherské Hradiště v rámci retrospektivy tohoto režiséra, který se filmové školy osobně zúčastnil.Svým druhým snímkem Domácí úkol / Mashgh-e Shab (1989) tento známý íránský tvůrce obohatí dokumentární sekci festivalu.Dalším výrazným snímkem druhého ročníku je proslulý filmBashu, malý cizinec / Bashu, gharibeye koochak (1990) režiséra Bahrama Beizaiho, který se věnuje integraci minority a bývá často považován za nejlepší íránský film vůbec. Předprodej vstupenek začne 2. ledna 2013. Více informací najdete na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz.

 

 

Festival zahájí částečně autobiografický snímek Běžec (The Runner) režiséra Amira Naderiho, kterýpojednává o nelehkém údělu sirotka, vyrůstajícím v ulicích přístavního města, situovaného v Perském zálivu. Hlavní hrdina, asi třináctiletý chlapec, který se točí v začarovaném kruhu sociální bídy, představuje velice silnou postavu, jež přes každodenní boj o přežití neupozaďuje humánnost a schopnost vše prožívat velice intenzivně. Chvíle okouzlení a fantazijního snění prožívá při pozorování technického světa letadel, vlaků a lodí, které mu jsou později inspirací při prvním kroku z kruhu ven po vlastní trase. Intenzivní zvukový doprovod skládající se z křiku perské abecedy doprovází nejsilnější momenty filmu.

 

Poetický snímek Bílý balónek(The White Balloon) Jafara Panahiho nabízí řadu postřehů o městě, o životním stylu jeho obyvatel a o jejich lidské podstatě. Film vypráví o dobrodružstvích malé holčičky. Příběh se odehrává během příprav oslavy Nového Roku, tzv. Norouz, který Íránci slaví s příchodem jara. Kromě tradičních pokrmů, naklíčené pšenice, svíček či zrcadla nesmí v tento den na slavností tabuli chybět ani akvárium se zlatou rybkou, perským symbolem života – a právě tu chce holčička co největší. Film na pozadí blížící se slavnosti citlivě vykresluje rozmanitost všední reality, kde i konfliktní postavy jsou v závěru smířlivé, ať už se jedná o předváděče hadů, vojáka či afghánského chlapce prodávajícího bílé balónky.

 

Film Kde je dům mého přítele? (Where is the Friends Home?) Abbase Kiarostamiho je situován do rustikálního prostředí na severu Íránu. Realisticky ztvárněný příběh mapuje napínavou cestu chlapce, který se snaží vrátit svému spolužákovi sešit, aniž by blíže tušil, kde ho hledat. Dětská nevinnost, zodpovědnost vůči druhému a ryzost přátelství tak motivují malého hrdinu k intimnímu objevování neznámého světa kolem něj. Na pozadí chlapcova pátrání se vyjevují laskavé mezilidské vztahy ovlivněné přísnou morálkou, problémy dospělých a pracovní hektičností. S přicházejícím večerem je možné navíc nahlédnout do světa tajemna a tradičního dekorativního umění světel a stínů.

 

Bashu, malý cizinec(Bashu, the little stranger) vypráví příběh osiřelého chlapce, který se na korbě náklaďáku dostane z válkou zmítaného jihu do severnější části Íránu, a vzbudí odlišným vzhledem a jazykem značnou pozornost místních vesničanů. Post-válečné trauma a chlapcovy vidiny jsou v přímém kontrastu s mírumilovným krajem, snímaném pohyblivou kamerou. Rytmický zvukový doprovod, ať už se jedná o Bashuovu rituální hru, imitaci ptáků či halekání při odhánění divočáka, posiluje intenzivní vztah mezi lidmi a přírodou.

 

Pořadatel festivalu: Tokada Productions

Partneři: Ministerstvo kultury ČR,Prague Film School, kino Světozor, The Lab Studios

Hlavní mediální partneři: Respekt, Expats.cz

Mediální partneři: Aktuálně.cz, A2, Cinema, Hedvábná stezka, Radio Ethno

 

 

Kompletní program festivalu:

 

Středa 9. 1. 2013

Světozor velký sál

19:30 Slavnostní zahájení: Běžec / The Runner (Amir Naderi )

Světozor malý sál

18:30 Domácí úkol / Homework (Abbas Kiarostami) - dokument

20:45 Klíč / The Key (Ebrahim Forouzesh)

 

Čtvrtek 10. 1. 2013

Světozor velký sál

18:15 The Grass; A Nation's Battle for Life (Merian C. Cooper, Ernest Schoedsack, Marguerite Harrison

20:30 Bashu, malý cizinec / Bashu, The Little Stranger (Bahram Beizai

Světozor malý sál

18:30 Kolekce krátkých filmů od průkopníků íránské kinematografie (první část)

20:45 Kolekce íránské současné animace

 

Pátek 11. 1. 2013

Světozor velký sál:

18:15 Afghánský večer:Earth and Ashes

20:30 Afghánský večer:Osama

Světozor malý sál

18:30 Kolekce krátkých filmů od průkopníků íránské kinematografie (druhá část)

20:45 Tinar(Mahdi Moniri) - dokument

 

Sobota 12. 1. 2013

Světozor velký sál

16:00 Zloděj z Bagdádu / Thief of Bagdad (Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan)

18:15 Kde je dům mého přítele? / Where Is the Friend's Home? (Abbas Kiarostami)

20:30 Bílý balónek / The White Balloon (Jafar Panahi)

Světozor malý sál

16:15 Klíč / The Key (Ebrahim Forouzesh)

18:30 Bashu, malý cizinec / Bashu, the Little Stranger (Bahram Beizai)

0:45 The Grass; A Nation's Battle for Life (Merian C. Cooper, Ernest Schoedsack, Marguerite Harrison)

 

Neděle 13. 1. 2013

Světozor velký sál

16:00 Domácí úkol / Homework (Abbas Kiarostami) - dokument

18:15 Běžec / The Runner (Amir Naderi )

20:30 Tinar (Mahdi Moniri) - dokument

Světozor malý sál

16:15 Kolekce íránské současné animace

18:30 Kde je dům mého přítele? / Where Is the Friend's Home? (Abbas Kiarostami)

20:45 Kolekce krátkých filmů od průkopníků íránské kinematografie (první část) 


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024






reklama: bb.billboard.cz