Na úvodní stránku





Hledáme sociální inovace v České republice!

Redakční poštou

2012-12-27

Různé

Přečteno: 1817


V pražském Hubu se 18. prosince sešli iniciátoři, organizátoři a příznivci mezinárodní soutěže SozialMarie, která oceňuje inovační sociální projekty z osmi zemí Evropy.


Účastníci představili české veřejnosti jak myšlenku, principy a cíle, které soutěž sleduje, tak i dvě výjimečné iniciativy. Inovativní, nápadité a kreativní sociální projekty z oblasti neziskového sektoru, komerční sféry a veřejné správy se mohou přihlásit do soutěže do 5. února 2013. Táňa Fischerová převezme záštitu nad jedním z vítězných projektů.

Vzhledem k množství a různorodosti sociálních problémů, kterými se společnosti v celé Evropě potýkají, je nezbytné motivovat a podpořit občanskou společnost k tomu, aby vzala svůj osud do vlastních rukou a inspirovat ji k inovativním řešením sociálních problémů.

Této myšlenky se v roce 2005 ujala rakouská soukromá nadace Unruhe (Neklid), která SozialMarie založila. Jejím hlavním cílem je upozornit veřejnost na inovativní řešení sociálních problematik a podpořit přeshraniční výměnu zkušeností, vzájemné propojování a inspirování se přes hranice osmi zemí střední Evropy.

Během své devítileté existence posoudila odborná porota již 1738 projektů, z nichž 124 bylo oceněno celkovou částkou 378 000 €. Projekty pocházejí z území celého Rakouska, České republiky a Maďarska, pro projekty ze Slovenska, Polska, Chorvatska, Slovinska a Německa je stanovena podmínka, že musí být realizovány ve vzdálenosti 300 km vzdušnou čarou od Vídně.

Výzva SozialMarie 2013
Do 5. února 20! 13 se mohou inovativní, nápadité a kreativní sociální projekty z oblasti neziskového sektoru, komerční sféry a veřejné správy přihlásit do soutěže přes webové stránky www.sozialmarie.org. Patnáct vítězných projektů, které přesvědčí odbornou porotu svou inovativní silou a kreativitou, obdrží finanční ocenění v hodnotě od 1000€ do 15000 €. Slavnostní vyhlášení proběhne 1. května 2013 v prostorách rakouského rozhlasu ORF ve Vídni.

Záštita Táňi Fischerové
Nezbytnou součástí SozialMarie je aktivní záštita. V tomto ročníku se jí ujímá Táňa Fischerová, která bude po dobu následujícího roku podporovat a doprovázet jeden z patnácti vítězných projektů. K jejím motivům angažovat se v rámci SozialMarie 2013 uvádí: "Pro co jiného bych mohla hořet, než pro sociální věci ... to je můj celý život -- kultura, sociální věci a trochu lepší společnost, která ctí lidskou důstojnost".

Social Housing Reconstruction Camp
Maďarský projekt Social Housing Reconstruction Camp obdržel v ! roce 2011 hlavní cenu SozialMarie. Věnoval se integraci a živo! tním podmínkám Romů a zadlužených rodin, nezaměstnanosti, komunálnímu rozvoji a chudobě zároveň. Studenti Fakulty vyšších studií sociální teorie (TEK) zmobilizovali dobrovolníky a nezaměstnané občany, kteří se podíleli na sanaci zchátralých městských domů na okraji města Nagykanizsa. V těchto domech žil velký počet Romů a nezaměstnaných v nedůstojných podmínkách. Městskou správu, která domy vlastní, studenti přesvědčili, aby zhodnocení nemovitostí kompenzovali odpuštěním nesplacených nájmů. Projekt tak nejen zlepšil životní podmínky pro více než 60 obyvatel a zabránil jejich zachycení v dluhové pasti, ale též posílil jejich postavení v komunitě a bezprostředním sousedství.

Next Door Family
Projekt Next Door Family, který je v České republice realizován pod názvem Rodina odvedle, představuje inovativní model integrace cizinců z třetích zemí. Formou společného oběda českých rodin a rodin cizinců dostávají rodiny jedinečnou příležitost seznámit se, poznat své osudy a do! zvědět se více o kultuře jiných národů. Projekt byl oceněn jako nový model mezikulturního dialogu, který pomáhá odbourávat předsudky a nenávistné projevy vůči migrantům. Od svého vzniku v roce 2004 se projekt rozšířil na osm evropských států. Dosud se uskutečnilo více než 1500 rodin společných obědů, přičemž v celé polovině případů nezůstalo pouze u posezení při jídle.

Sociální inovace...?
SozialMarie chápe sociální inovace jako nové koncepty a řešení sociálních problémů, které úspěšně reagují na sociální výzvy a jsou dotyčnými společenskými skupinami přijímány. Mohou se vztahovat na sociální problematiku (např. nové přístupy ke vzdělávání, k integraci minorit), na komerční sféru (např. mikroúvěry, rozvoj lidských zdrojů), ale také na veřejnou správu (např. komunální rozvoj, participaci občanů). I přesto, že všeobecně uznávaná definice či teorie sociálních inovací doposud neexistuje, shoda panuje v tom, že sociální inovace vycházejí z občanské společnosti a zárove! ň ji posilují a vyplňují chybějící nabídku, kterou stát není s! chopen po! skytnout, a posilují schopnost společnosti nápaditě a úspěšně reagovat na sociální výzvy. Tím, čím sociální inovace nejsou, je řešení sociálních problémů pouhým poskytováním veřejných služeb, subvencí či darů.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz