Na úvodní stránku





České sociální projekty oceněny rakouskou nadací

Redakční poštou

2013-05-10

Různé

Přečteno: 1733


Pro svojí nápaditost, kreativitu a odvážnost rakouská nadace Unruhe (Neklid) ocenila 1. května 2013 tři české sociální projekty a udělila jim cenu SozialMarie 2013.


Slavnostní akt se konal v centru veřejnoprávního rozhlasu ORF ve Vídni. Oceněny byly projekty Noc venku, Dotyk a Pragulic. Pamět národa převzala cenu publika. Táňa Fischerová podává prostřednictvím aktivní záštity ruku projektu Dotyk.

Vídeňská soukromá nadace Unruhe každoročně uděluje ceny SozialMarie za sociálně inovativní projekty z osmi zemí střední a východní Evropy (České republiky, Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska). V letošním roce bylo ze 308 přihlášených projektů nominováno 36, celkem pak bylo oceněno 18. Vedle cen poroty jsou v Rakousku, Maďarsku a České republice udělovány také ceny publika. Celková hodnota finančních cen činí 42 000 eur. Cenu publika představuje výroba videoklipu o vítězném projektu.

Projekt Noc venku obdržel druhé nejvyšší ocenění v hodnotě 10 000 eur. Happening nocležníků v kostele svatého Václava v Ostravě upozornil veřejnost prostřednictvím kulturního a odborně-vzdělávacího programu na situaci bezdomovců. Výnos ze vstupného ve formě potravin byl rozdělen mezi dvě denní centra pro lidi bez domova. Cílem projektu byl jednak fundraising pro denní centra a podpora organizací pracující s lidmi bez domova, projekt pak také usiluje o vytvo! ření komunikační platformy.

Cenu v hodnotě 1 000 eur obdrželo sdružení Pragulic. Projekt vyzývá Poznej Prahu jinak! a tvrdí, že "nikdo nezná ulice města lépe než lidé, kteří v nich žijí". Pragulic proto školí a zaměstnává lidi bez domova jako průvodce městem a zároveň jim dává příležitost sdílet jejich příběhy a znalosti s ostatními.

Dotyk pomáhá mladým lidem postiženým schizofrenií. Cena v hodnotě 1 000 euro podpoří vybudování aktivačního centra pro mládež se schizofrenií. Cílem projektu jsou inkluzivní opatření jako např. asistenční služba a vytvoření funkční skupiny rodin, které si navzájem pomáhají při překonávání jejich specifických problémů. Po dobu následujícího roku nad projektem převzala aktivní záštitu Táňa Fischerová.

Veřejnost vybrala v internetovém hlasování za svého vítěze projekt Pamět národa, který tak získal cenu publika. Jedná se o rozsáhlou on-line sbírku vzpomínek pamětníků. Cílem projektu je zaznamenávat a zachovat přímá svědectví o dobách m! inulých generacím budoucím.

Nápaditost, kreativita a odváž! nost charakterizuje čtyři české projekty, které svou inovativností již teď slouží jako vzorové příklady pro sociální sféru nejen v České republice, ale prostřednicvím SozialMarie také v sousedních středoevropských státech.

Centrum inovačních studií VŠEM pořádá u příležitosti letošního vyhlášení cen SozialMarie 16. května v prostorách Era svět v Praze prezentaci oceněných a nominovaných projektů z České republiky.

Prezentace oceněných a nominovaných projektů z ČR
Datum: 16. května 2013, 14h
Místo: Era svět, Jungmannovo náměstí 767, 110 00 Praha 1
Bližší informace: http://www.vsem.cz/workshop-sozialmarie.html

Nominované projekty 2013
- Noc venku: www.nocvenku.cz
- Dotyk: www.dotykbrno.cz
- Pragulic: www.pragulic.cz
- Bezbatour: www.bezbatour.cz
- Naše kavárna: www.nasekavarna.com
- Kompot: www.kom-pot.cz

Cena publika 2013 a nejlepší umístění
- Paměť národa: www.pametnaroda.cz
- Neratov: www.neratov.cz
- Mateřská centra: www.materska-centra.cz


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024






reklama: bb.billboard.cz