Na úvodní stránku





Lubomír Brabec

Redakční poštou

2013-06-04

Kultura

Přečteno: 1719


Kytarový virtuos Lubomír Brabec slaví významné životní jubileum. Od Supraphonu převezme 4. června 2013 Diamantovou desku za 438 000 prodaných zvukových nosičů a komplet jeho nahrávek bude zpřístupněn v online servisu SUPRAPHONline.cz


Lubomír Brabec, který 21. května 2013 oslavil šedesáté narozeniny, vystudoval hru na kytaru na konzervatoři v Plzni a v Praze u Milana Zelenky. V roce 1980 pak pokračoval v mistrovském studiu v Británii na Royal Academy of Music a na Early Music Centrum. Jeho interpretační umění je velmi široké, zabírá velice pestrou škálu loutnové a kytarové literatury. Pro kytaru také upravil stovky děl jiných autorů. Brabcova mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje. V roce 1974 získal v Paříži ocenění Concours International de Guitare a v roce 1989 v Brazílii převzal medaili H. Villa-Lobose. Lubomír Brabec patří mezi nejpřednější kytaristy světa. V průběhu let se podílel na více než třech desítkách alb pro domácí i zahraniční vydavatele. Řada z nich byla oceněna zlatými a platinovými deskami.

Lubomír Brabec je znám také jako zanícený vodák, jachtař, potápěč, lyžař, horolezec a cestovatel. V roce 1997 uskutečnil vůbec nejjižnější koncert klasické hudby v historii. Vystoupil na lodi Greenpeace Arctic Sunrise u ostrova Nelson v 6. zemském světadílu v Antarktidě. Celý koncert byl zaznamenán japonskou televizí a vzbudil značnou pozornost.

V archivu Supraphonu se v interpretaci Lubomíra Brabce nachází 1560 minut nahrané hudby. K těm nejúspěšnějším, Multiplatinovou deskou Supraphonu oceněným, se řadí nahrávka Vivaldiho koncertů, kterou uskutečnil v roce 1996 s Václavem Hudečkem, Jiřím Stivínem, Pražským komorním orchestrem a dirigentem Gaetanem Delogu, a nahrávka slavného Concierta de Aranjuez. Právě díky této nahrávce byl pozván do Španělska, aby tam skladbu provedl při výročí stého narození autora J. Rodriga. Neméně úspěšné byly jeho Transformace s Karlem Vágnerem.

V úterý 4. června 2013, v den, kdy Lubomír Brabec převezme od Supraphonu Diamantovou desku za 438 000 prodaných zvukových nosičů, bude na adrese SUPRAPHONline.cz ke stažení celkem dvacet digitálních alb, na nichž je zachycena jeho virtuózní hra. Nebudou mezi nimi chybět ani jeho rané nahrávky, uskutečněné v osmdesátých letech pro vydavatelství Panton, které dosud nevyšly ani na CD. „Jsem patřičně hrdý a pyšný na to, že Supraphon ocení naši třicetiletou spolupráci Diamantovou deskou, ale také mě potěšilo, že všechna moje alba budou zpřístupněna v digitální podobě. Především moje starší snímky nebyly dlouho k mání,“ dodává kytarový virtuos k faktu, že jeho nahrávky právě vstupují do digitální éry.
 
Lubomír Brabec také připravil svůj dárek pro milovníky hudby. Na narozeninovém večírku pokřtí své nové CD s názvem Romance. Ty nejsladší kytarové melodie budou mít neméně sladký obal. CD najdou posluchači v dárkové čokoládové bonboniéře, připravené ve spolupráci s čokoládovnou Carla. Jak titul prozrazuje, nahrávce vévodí nejslavnější kytarová skladba, známá po celém světě z filmu Forbidden games /Zakázané hry/.  Na CD najdete též slavnou Cavatinu z filmu Deer Hunter / Lovec Jelenů/  a nechybí zde ani Adagio replique cartier z Concierta de Aranjuez, které v nejrůznějších úpravách bylo použito pro nejrůznější filmy.

Pražští posluchači budou moci Lubomíru Brabcovi popřát 8. června při Pražské muzejní noci v Letohrádku Hvězda, kde vystoupí spolu s dívčím sborem Cancioneta Praga, anebo pak až v říjnu, kdy zahajuje již 14. ročník svého pravidelného koncertního cyklu ve Španělské synagoze.
 

zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024






reklama: bb.billboard.cz