Na úvodní stránku





Navrácení DPH na potraviny na 10 procent podstatně zlepší podmínky pro výrobu potravin

Redakční poštou

2013-10-03

Různé

Přečteno: 1717


Agrární iniciativa spolu s partnerskou iniciativou České potraviny považuje za systémově nejlepší podporu potravinářství ze strany státu návrat DPH na potraviny do snížené desetiprocentní sazby DPH. Takový krok by ušetřil ročně potravinářským podnikům v ČR více než 20 miliard korun, zlevnil ceny potravin pro spotřebitele a posílil by konkurenceschopnost českých výrobců potravin oproti zahraničním výrobcům.


Z dat ministerstva financí vyplývá, že v letech 2010 a 2011 vybral stát na DPH celkem 68,05 miliardy korun (respektive 67,97 miliardy korun v roce 2011), přičemž sazba DPH činila v této době 10 procent. V roce 2012, kdy DPH stoupla na 14 procent, vybral stát celkem 88,91 miliardy korun. Tento rozdíl, vyšší než 20 miliard korun, chybí v podnikatelské sféře.

To omezuje potřebné investice do rozvoje podnikání a zdražuje tuzemské potraviny oproti zahraniční konkurenci. Z dat EU vyplývá, že DPH na potraviny, která v současné době činí v ČR 15 procent, je nejvyšší ve středoevropském regionu, s výjimkou Slovenska a částečně Maďarska. Na druhou stranu jsou potraviny v kategorii snížené sazby DPH v celé řadě „západních zemí“, zejména takových, v nichž tvoří stejně jako v ČR potravinářství důležitou součást národní ekonomiky. Konkrétně v Německu je sazba DPH na potraviny 7 procent, Rakousku 10 procent, Polsku 5 procent, Francii 5,5 procenta, Nizozemí 6 procent, Španělsku 8 procent, Itálii 10 procent a ve Velké Británii spadají některé komodity dokonce do nulové sazby DPH). Vyšší DPH na potraviny než ČR má tak pouze Dánsko (25 procent), Slovensko (20 procent) a Maďarsko (18 procent). Právě Slovensko se ale díky tomu potýká s ještě vyšším dovozem potravin ze zahraničí, než Česká republika a o moc lepší není ani situace v Maďarsku.

Propad příjmů státního rozpočtu z nižšího výběru DPH by byl téměř jistě kompenzován vyšším odbytem českých potravin a v ideálním případě by k němu vůbec nemuselo dojít. Ze zkušeností z let 2004 a 2005 vyplývá, že přes tehdejší snížení základní sazby DPH výběr daní naopak vzrostl. Z dosavadních prognóz predikující mírný hospodářský růst v příštím roce lze navíc usuzovat, že výběr daní včetně DPH díky tomu mírně vzroste.

Snížení DPH na potraviny by také podle dřívějších analýz snížilo spotřebitelské ceny potravin v ČR o 4,3 procenta, pakliže by si o nižší DPH nezvýšili své marže obchodníci. Pokles cen potravin by tak mohl být pro některé spotřebitele impulsem k nákupu kvalitnějších potravin, naopak sociálně slabším spotřebitelům by takový krok ušetřil zhruba stokorunu měsíčně při výdajích za potraviny.

Návrat DPH na potraviny do snížené sazby 10 procent by kromě toho omezil v ČR krácení daní, a tím přispěl k podpoře korektního podnikání. Například Nejvyšší kontrolní úřad s odvoláním na policejní statistiky uvádí, že v loňském roce evidovala policie 916 případů krácení daní s celkovou škodou 6,3 miliardy korun. Pokles daňových povinností by přitom podle veškerých dosavadních zkušeností vedl k omezení rizik krácení daní, neboť podvodné jednání by se nekorektním subjektům nevyplácelo tolik, jako v současné době.
 
zdroj: Jaroslav Faltýnek

Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024






reklama: bb.billboard.cz