Na úvodní stránku





Národní centrum bezpečnějšího internetu zahajuje kampaň Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti 2013

Redakční poštou

2013-10-08

Internet

Přečteno: 1634


Řešení kybernetické bezpečnosti patří k důležitým tématům dnešního světa, což na jaře 2013 názorně ukázaly i v České republice proběhlé DDoS útoky na ICT infrastrukturu. Je zřejmé, že šíření osvěty o bezpečném online chování je nedílnou součástí zvyšování bezpečnosti v kyberprostoru.


Česká republika byla díky iniciativě Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) a podpoře Ministerstva vnitra jednou ze zemí, kde se loni realizoval pilotní projekt celoevropské kampaně. NCBI letos zahájí kampaň "Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti" (ECSM) 1. října a provázet ji bude motto: "Online bezpečnost vyžaduje vaši účast!"

ECSM 2013 (European Cyber Security Month) je kampaň inspirovaná podobnými projekty v USA a Austrálii. Zvláštnosti jazykově i kulturně pestrého replica uhren deutschland evropského teritoria vyžadují systematické a koordinované úsilí, aby byly myšlenky a principy kybernetické bezpečnosti úspěšně dovedeny do povědomí a reálné praxe evropských uživatelů internetu a online technologií.

Letošní kampaň v ČR, jejímž realizátorem je opět NCBI, proběhne pod záštitou Mgr. Vladimíra Rohela, ředitele Národního centra kybernetické bezpečnosti z Národního bezpečnostního úřadu. Prostřednictvím akcí v rámci ECSM 2013, do nichž budou zapojeni partneři ze státního, soukromého i neziskového sektoru, dojde k prohloubení komunikace mezi zainteresovanými subjekty i k navázání spolupráce s dalšími organizacemi. Inspiraci, zkušenosti a "pohled zvnějšku" přinese účast zahraničních hostů z institucí zaměřených na kybernetickou bezpečnost. Aktivity přispějí také k rozšíření informací pro laickou veřejnost s tématy, jak prob! lémům v kyberprostoru předcházet, jak je řešit, a kam se v případě potřeby obrátit. Uživatelé internetu by si měli uvědomit, že bezpečnější online prostředí je sdílenou zodpovědností.

Aktivity v rámci kampaně ECSM 2013, koordinované Evropskou agenturou pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA) a DG CONNECT Evropské komise, proběhnou v pětadvaceti evropských zemích. Zájem o účast na kampani projevilo více než čtyřicet partnerů z veřejného i soukromého sektoru -- mezi nimi například mezinárodní i evropské organizace a profesionální informační a komunikační asociace, jako např. EUROPOL/EC3, Evropský hospodářský a sociální výbor (EESC), informační síť EC Europe Direct, ISACA, ISSA, SANS, nadace ECDL, Evropský rok občanů 2013 a SDA (Friends of Europe & Debating Europe).

Výkonný ředitel agentury ENISA, prof. Udo Helmbrecht, sděluje: "ENISA je zprostředkovatelem znalostí na poli kybernetické bezpečnosti. Kampaň Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti umožňuje sdílet! zkušenosti a nejlepší praxi, což povede ke zlepšení výsledků ! všech subjektů působících v této oblasti. Jedná se i o vaši bezpečnost a vaše zájmy; online bezpečnost vyžaduje i vaši aktivní účast." A k tomu dodává: "Nacházíme se v době, kdy se význam kybernetické replica tag heuer bezpečnosti zvyšuje -- jak pro společnost, tak pro ekonomiku. Výzvou je proto udržet krok v rozvoji dovedností a znalostí občanů i malých a středních podniků a zvýšit důvěru ve veřejné a soukromé IT služby používané v každodenním životě."

"Naše společnost závisí na informačních a telekomunikačních technologiích stále větší měrou. Je nutné, aby tyto technologie zůstaly svobodné a inovativní, a abychom nadále přispívali k jejich rozvoji a růstu. Kyberprostor však musí být také bezpečný a spolehlivý a proto se nesmí zapomínat na jeho zranitelnost. Internet, e-maily, sociální sítě, chytré telefony, wi-fi připojení a spousta informací a dat je všude kolem nás 24 hodin denně. Ale také bezpečnostní hrozby, rovněž 24 hodin denně. Hrozby mohou mít různou motivaci nebo různý původ, o! d šikany, kriminálních či teroristických útoků až po přírodní katastrofy či neúmyslné chyby. To jsou důvody, které nutí většinu zúčastněných hráčů k průběžnému zvyšování bezpečnosti v kyberprostoru," doplňuje Vladimír Rohel z Národního bezpečnostního úřadu.

Kampaň je organizována v souladu s hlavním směrem osvětových aktivit pracovní skupiny EU-USA ke kybernetické bezpečnosti a kybernetické kriminalitě v kontextu EU-U.S. summitu konaného
20. listopadu 2010 v Lisabonu.

V České republice je kampaň podporována mj. společností Intel. Pavel Kubů, manažer pro oblast vzdělávání a zdravotnictví společnosti Intel, dodává: "Společnost Intel si uvědomuje potřebu zvýšit informační gramotnost ve specifických skupinách společnosti, proto spolupracuje s Národním centrem bezpečnějšího internetu na propagaci tématu i na vzdělávání v oblasti online bezpečnosti zaměřené na nejvíce ohrožené skupiny populace."


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024






reklama: bb.billboard.cz