Na úvodní stránku





Prázdniny s Brontosaurem startují za 3 týdny. Počtyřicáté nabízí tábory těm, kteří už vyrostli

Redakční poštou

2014-06-10

Pozvánky

Přečteno: 1526


Tábory patří k českému létu jako máloco. Snad každé dítě na nějaký někdy jelo. Většina organizací se ale zaměřuje jenom na ně. Kam ale mohou vyrazit studenti? Alternativu, dobrovolnické akce pro středoškoláky a vysokoškoláky, nabízí Hnutí Brontosaurus. Už od roku 1974.


Prázdniny s Brontosaurem zahrnují každý rok alespoň třicítku letních akcí. Mladí lidé (15 až 26 let) na nich mohou kosit chráněné louky, pečovat o ohrožená zvířata, opravovat a žít v historických památkách nebo stavět experimentální archeologické centrum. Na Prázdniny s Brontosaurem může vyrazit každý, kdo chce v létě strávit několik dní trochu jinak - aktivně a zároveň netradičně.


Akce připravují zkušení organizátoři mnoho měsíců dopředu. Propojují užitečnou práci, zážitkovou pedagogiku a netradiční místa. Vznikají na nich i přátelství na celý život. Své o tom ví dvaadvacetiletá Martina, jejíž rodiče se v polovině 80. let seznámili na hradě Lukov, který brontosauři opravovali.


"Tehdy spolu trávili léto na Lukově a zamilovali se do sebe. Začali spolu chodit a další rok opět vyrazili na tábor. Pak se vzali a jezdit přestali. Až teď jsem s Brontosaurem začala zase já, převzala jsem naši rodinnou tradici," říká studentka. Letos se chystá opět na lukovský hrad a ! ráda by vyrazila do zahraničí.

I tam mohu lidé s Hnutím Brontosaurus vyrazit. Největším lákadlem jsou již tradičně tábory v severní Indii. Za krajany se vydají tábory v českých osadách rumunského a srbského Banátu. Dobrovolníci tam pomáhají starousedlíkům s hospodářstvím a poznávají jejich kulturu. Na milovníky hor čeká značejí turistických stezek v okolí ukrajinské Koločavy. V ukrajinských Karpatech loni brontosauři doznačili tisící kilometr turistických tras.


Většinu akcí ale pořádají třadičně v Česku. Budou tak třeba pečovat o sudetský sad v Jeseníku, kosit louky v Žítkové, Beskydech a Krkonoších, opravovat zříceninu Templštejn, pečovat o handikepované živočichy v záchranné stanici Pasíčka, stavět keltský skanzen v Nasavrkách a mnoho dalšího.


Za 40 let existence přitáhlo Hnutí Brontosaurus desetitisíce lidí. Ti byli průkopníky dobrovolnické pomoci přírodě a památkám. Čtyřicátiny oslaví Brontosaurus v září v Telči na víkendovém festivalu ! Dort pro Brontosaura, kde se setkají nejen generace brontosaur! ů, ale také lidé, kteří mají co do činění s dobrovolnictvím.


Jana Kotlářová, koordinátroka programu Prázdniny s Brontosaurem

"Prázdniny s Brontosaurem v sobě spojují aktivní odpočinek na čerstvém vzduchu, smysluplnou práci i zábavu. Lidé se na nich dozví mnoho o přírodě, památkách i sami o sobě."


Dalimil Toman, ředitel kanceláře Hnutí Brontosaurus

"Zkušenost říká, že se každý může s Hnutím Brontosaurus v létě stát aktivním aktérem desítek malých, o to však hlubších příběhů. Příběhů o obnovených pramenech, kde po letech zase príští voda, pokosených loukách, kde nadále porostou vzácné orchideje, či ohrožených zvířatech, která mají zase o trochu více naděje. Tyto a jiné příběhy rozhodně neprožijí sami. Provázet, inspirovat a bavit je budou desítky kamarádů, kteří často vydrží o mnoho déle než jedno léto."


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz