Na úvodní stránku





Praha 14: opět bezpečněji online!

Redakční poštou

2014-06-17

Internet

Přečteno: 1755


Městská část Praha 14 ve spolupráci s Národním centrem bezpečnějšího internetu (NCBI) realizuje již druhý ročník vzdělávacího a osvětového projektu v oblasti prevence elektronického násilí a kriminality s názvem Praha 14 bezpečně online. Projekt přináší řadu vzdělávacích a osvětových aktivit pro odborníky, děti a veřejnost současně.


Žáci 2. stupně základních škol zřizovaných městskou částí Praha 14 absolvují semináře primární prevence elektronického násilí, jejichž aktuálními tématy jsou např. kyberšikana, Facebook a další sociální sítě, rizika mobilních telefonů atd. Žáci se také budou moci zúčastnit kreativní soutěže o nejzdařilejší osvětový, preventivní materiál na téma internetové bezpečnosti a prevence kyberkriminality páchané na dětech. Děti vytvoří grafické návrhy užitných předmětů propagujících bezpečné chování na internetu (např. design trička, hrnku, tužky atp.). Cílem soutěže je přimět všechny zainteresované k hlubšímu zamyšlení nad riziky spojenými s užíváním internetu, nad online sdílením informací a osobních dat. Po vyhlášení výsledků (1. prosince 2014) bude následovat výstava soutěžních prací.

Pedagogickým sborům uvedených škol je určeno vzdělávání akreditované MŠMT zaměřené na ochranu žáků před elektronickým násilím a kriminalitou. Na letním semináři učitelé získají informace o tom, j! aké online služby děti nevíce používají, jak jsou u nás právně zakotveny elektronické útoky a kyberkriminalita, co je to kyberšikana, kybergrooming, sexting a další rizikové jevy, jaká je prevence a první pomoc. Pokračovací seminář na téma "(Ne)bezpečný mobil a školy" je připraven pro absolventy loňského čtyřdenního "Programu místní prevence kybernetické kriminality a dalších rizikových jevů". Je otevřený i novým zájemcům. Pro rodiče žáků uvedených škol proběhne seminář s názvem "Facebook a jiné sítě pro rodiče".

Jana Brandejsová z NCBI upřesňuje: "Situace v oblasti online rizik se neustále vyvíjí a mění, proto je důležité pokračovat ve vzdělávání dětí i dospělých. S příchodem chytrých mobilních telefonů s připojením na internet a online služby je nutné nově zmínit mj. rizika lokačních služeb a služby sledování pohybu."

"Projekt Praha 14 bezpečně online je specifický svým přístupem k problematice bezpečnosti dětí v prostředí internetu. Nejde totiž jen cestou vzděláván! í potenciálních obětí kyberšikany, ale současně s dětmi se zam! ěřuje i na vzdělávání všech, kterých se bezpečnost dětí online bezprostředně týká. Pracuje také s jejich rodiči, učiteli a řediteli škol, sociálními pracovníky i policisty. Osobně si myslím, že je dobré, že tento ucelený soubor vzdělávacích a osvětových aktivit pro děti, odborníky i veřejnost Prahy 14 pokračuje i letos," dodává místostarostka Lucie Svobodová.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024






reklama: bb.billboard.cz