Na úvodní stránku





Sněmovní Zemědělský výbor odmítl návrh na podporu zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat

Redakční poštou

2015-11-24

Různé

Přečteno: 1303


Problematika chovu tzv. kožešinových zvířat se dne 11.11. 2015 projednávala jako samostatný bod na posledním zasedání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zástupce Svobody zvířat byl přizván k tomuto zasedání jako host, spolu s představiteli Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy a Českého svazu chovatelů.


Roman Rogner, který na zasedání Svobodu zvířat zastupoval, požádal Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby:
1. podpořil zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat a požádal ministra zemědělství, aby v tomto smyslu připravil legislativní návrh změny zákona na ochranu zvířat proti týrání.
2. pověřil předsedu výboru, aby zorganizoval odborný seminář k problematice zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat za účasti poslanců, odborné veřejnosti a zástupců nevládních organizací.

Výbor ale po krátké diskuzi všemi hlasy schválil usnesení, že považuje aktuální stav kožešinových farem za dostatečný a v souladu s platnou legislativou. Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat Zemědělský výbor nepodporuje, ale doporučuje Státní veterinární správě chovy intenzivně kontrolovat.

Tereza Bílá, asistentka kampaně Proti srsti dodává: "Podle reprezentativního průzkumu CVVM, který si Svoboda zvířat nechala zpracovat v roce 2013, se zákazem chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR souh! lasí 68 % občanů. Také nový Občanský zákoník už chápe zvíře jako bytost, a ne pouze jako věc, což značí určitou společenskou proměnu v postoji ke zvířatům. Nechápeme tedy rozhodnutí Zemědělského výboru, který celou věc smetl ze stolu a týrání tzv. kožešinových zvířat na českých farmách považuje za nedůležitou věc." 

Cílem kampaně Svobody zvířat Proti srsti je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice. Těch se na našem území v současnosti vyskytuje 10, chovají se zde lišky, norci a v menší míře také činčily. Problémy, kterými zvířata v chovech následkem nevyhovujících podmínek trpí, jsou vedle různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit také poruchy chování.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR je ke stažení na www.protisrsti.cz/dokumenty/Petice_Zakaz_chovu_KZ.pdf.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz