Na úvodní stránku





Na nové výstavě Já hrdina v plzeňském DEPO2015 si děti vyzkouší, jaké je být policistou, záchranářem nebo hasičem

Redakční poštou

2019-09-19

Pozvánky

Přečteno: 1022


Nová interaktivní expozice o integrovaném záchranném systému se otevřela v sobotu 7. září v kreativní zóně DEPO2015 v Plzni. Rodiny s dětmi zde například okusí, jaké to je ocitnout se uprostřed dopravní nehody, a naučí se, jak se v takové situaci správně zachovat. V další části výstavy si prohlédnou například ohořelé artefakty z míst požáru zapůjčené plzeňskými hasiči. Pro návštěvníky se chystá také doprovodný program přednášek a ukázek složek IZS, který bude zdarma. Expozice je přístupná od 7. září do konce roku.


Zážitková expozice Já, hrdina je zaměřená na nejmladší diváky, které hravým způsobem seznámí s tím, jak se chovat v krizových situacích. Výstava je rozdělena do několika částí, z nichž největší je uměle vybudované dopravní hřiště se silnicí, budovami a zaparkovanými maketami policejního auta, hasičské cisterny a sanitky. Na něm se návštěvníci rozdělí na účastníky nehody, členy jednotlivých složek IZS a centrálu 112. Pro pohyb na hřišti si děti vyrobí vlastní dopravní prostředek v přichystané tvořivé dílně. „Děti si vyzkouší modelové situace, které jsme připravili po konzultaci s IZS. Zkusí si, jak se zachovat při sražení chodce na přechodu pro chodce, co dělat se samovzníceným olejem na pánvi při vaření či při zásahu člověka elektrickým proudem,“ říká kurátorka Kristýna Jirátová, která interaktivní expozice v DEPO2015 tvoří, a doplňuje: „chceme dětem kromě zážitku předat také důležité informace. Pomůžeme jim zopakovat nebo se naučit čísla tísňových linek a ujistíme je, že v případě nouze se nikdo nemusí bát zavolat pomoc.“ Součástí expozice bude také interaktivní hra Tísňomat od organizace Svět záchranářů simulující další nehody. Kromě interaktivní části zde budou vystavené uniformy všech záchranářských sborů, předměty od plzeňských hasičů – např. z míst požáru – a plakát tzv. domečku rizik, kde děti zkusí identifikovat nebezpečná místa a situace, ke kterým může v domácnosti dojít.

 

Díky spolupráci s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému vznikne doprovodný program pro širokou veřejnost. Ta má totiž často o fungování složek IZS jen velmi povrchní informace. Na 5 chystaných přednáškách vystoupí hasiči, policisté i lékaři, věnovat se budou např. prevenci vzniku požáru, vysvětlí, jak se liší práce záchranky v seriálech oproti realitě, jak správně zvládnout tísňové volání či jaká jsou rizika adventu. Mluvit se ale bude i o realitě kyberprostoru. K tomuto tématu se chystá speciální výstava a také divadelní představení se seminářem o pojmech sexting, happy slapping, kybergrooming či kyberstalking. Vstupné na doprovodný program je zdarma, více informací zájemci najdou na www.depo2015.cz/jahrdina.

 

Výstava Já, hrdina byla poprvé veřejnosti představena ve Sladovně Písek, která ji připravila ve spolupráci s Detským muzeem Bratislava a BESIP. DEPO2015 v těsné spolupráci s plzeňskými složkami IZS ke stávající výstavě doplňuje další interaktivní exponáty, dopolední lektorský program pro školy a zmíněný doprovodný program. Expozice je určena především rodinám s dětmi od 4 do 12 let. Přístupná bude každý den od 7. září, kdy se slavnostně otevře v rámci akce Hrdinové Plzně, až do konce roku.

 

další informace a doprovodný program jsou k dispozici na www.depo2015.cz/jahrdina.

 

Otevírací doba pro veřejnost:

všední dny 13:00-18:00

víkendy 10:00-18:00

 

Lektorský program pro školy:

Všední dny od 9:00 a od 11:00

Program je určen pro 1. stupně základních škol. Rezervace termínů: proskoly@depo2015.cz.

 

Vstupné:

dospělí 90 Kč, děti, senioři a ZTP 60 Kč, rodinné vstupné 200 Kč

S Plzeňskou kartou sleva 20 % na vstupné.

 

JÁ, HRDINA

7. 9. – 31. 12. 2019

DEPO2015

 

Koncept výstavy: Detské muzeum Bratislava, Sladovna Písek, o.p.s.

Produkce: Kristýna Jirátová

Grafika a vizuál: Lucas Pegas a Josef Sedlák

Stavba: Ivo Opl, Lukáš Zahradník, Martina Šantorová, Roman Vodička

Software: František Švarc

Lektorské programy: Sladovna Písek, Linda Suchánková

Tisk: Formum, reklamní družstvo

 

Zápůjčky a doprovodný program: Hasičský záchranný sbor České republiky, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Policie České republiky, Městská policie Plzeň, Svět záchranářů, Asociace Záchranný kruh, Divadlo J. K. Tyla

 

Partneři: Sladovna Písek, o.p.s., Detské muzeum Bratislava, BESIP, Hasičský záchranný sbor České republiky, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Policie České republiky, Městská policie Plzeň, Fakulta zdravotnických studií, Západočeské univerzity v Plzni, Svět záchranářů, Asociace Záchranný kruh, Plzeňské městské dopravní podniky, Divadlo J. K. Tyla


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024






reklama: bb.billboard.cz