Na úvodní stránku





Koncertní cyklus Hvězdy barokní opery vstupuje do nové sezóny

Redakční poštou

2013-05-03

Kultura

Přečteno: 1811


Druhá sezóna koncertního cyklu Hvězdy barokní opery pořádaného barokním orchestrem světového renomé Collegium 1704 ve spolupráci s Českou filharmonií pokračuje v objevování pozoruhodného světa vokálního umění 17. a 18. století.


Po úspěchu prvního ročníku, věnovaného především italské opeře a skladatelům, se koncerty v sezóně 2013–2014 zaměří na druhou polovinu 18. století. Cyklus šesti koncertů ve Dvořákově síni pražského Rudolfina zahájí 29. října programem nazvaným Bella mia fiamma se skladbami Mozarta a Myslivečka v interpretaci Collegia 1704 se sopranistkou Martinou Jankovou. „Vedle Wolfganga Amadea Mozarta a Josefa Myslivečka v programu druhé sezóny Hvězd barokní opery nezapomeneme na jubilanta Christopha Willibalda Glucka, od jehož narození uplyne příští rok 300 let. Kromě pokračování tradice vánočních a velikonočních koncertů, přicházíme v podobě provedení Zelenkova melodramatu Sub olea pacis et palma virtutis s novinkou uvádění scénických děl v koncertní podobě na pódiu Rudolfina. Koncert s titulem Mezi snem a realitou nás přenese do světa hrdinek italského bel canta začátku 19. století a připomene, jak hluboce je umění tzv. krásného zpěvu ukotveno v italské vokální tradici 17. a 18. století,“ přibližuje atraktivní program Hvězd barokní opery dirigent Collegia 1704 Václav Luks. 

Zatímco v pokladně České filharmonie už běží předprodej abonentních vstupenek na druhý ročník cyklu Hvězdy barokní opery, 7. května od 19.30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina vyvrcholí první ročník závěrečným koncertem Revoluce v opeře. Publiku se dostane jedinečné příležitosti vychutnat si nádherný soprán francouzské pěvkyně Véronique Gens především v Mozartových áriích. Véronique Gens, dáma s nepřehlédnutelným šarmem, patří k nejžádanějším operním zpěvačkám. Po studiu na pařížské konzervatoři, které rodačka z Orléans ukončila první cenou, se ponořila do světa barokní hudby. Dominantou jejího repertoáru je však právě Mozart. V Praze v doprovodu souboru Collegium 1704 zazpívá skladby W. A. Mozarta, Ch. W. Glucka a J. Myslivečka.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz