Na úvodní stránku





Co v zimě očím nejvíce škodí?

Redakční poštou

2014-01-30

Různé

Přečteno: 1605


Přinášíme poár rad jak pečovat o své oči v zimě, před čím je chránit.


V zimě máme větší teplotní rozdíly mezi venkovním a vnitřním prostředím. V mrazivém ovzduší dochází ke zvýšenému odpařování slz a osychání povrchu oka. Setkáváme se s poruchami slzivosti v obou extrémech. Suché oči se projevují pocitem drhnutí víček až bolestí očí. Nadměrné slzení je nepříjemné vzhledem k hrozící dermatitidě a navíc není příliš společensky únosné. Kůže víček, stejně jako okolí očí jsou totiž velice citlivé. Příčinou bývá kombinace chladu a macerace jemné kůže při zvýšeném slzení.

 

U řady pacientů se také projevuje specificky v tomto období tzv. chladová alergie. Ta postihuje tepelně nechráněnou část pokožky, a velmi často právě obličej. Takto vzniklá svědivá vyrážka pak může zkazit vytouženou dovolenou.

Dnes není výjimkou, že řada lidí cestuje za teplem a sluncem i v období, kdy v našem podnebním pásu panuje zima. Pro ně platí stejná ochrana očí jako v létě. Sluneční brýle, prevence vzniku zánětů, ochrana pokožky vhodným krémem s příslušným UV filtrem.

 

UV záření ale ohrožuje i ty, kteří se naopak rozhodnou pro vysokohorskou turistiku a lyžování. Na to se bohužel mnohdy nemyslí. Tady je třeba varovat před vznikem tzv. solární keratopatie, neboli poškození povrchních vrstev rohovky slunečními paprsky odraženými od bílého sněhového podkladu. Poškození může být podobné jako u sváření obloukem. Prevencí jsou kvalitní, dostatečně přiléhající ochranné brýle.

 

Současný sortiment ochranných sportovních brýlí je fascinující. Ideálním materiálem je polykarbonát s UV filtrem. Kromě ochrany proti záření poskytuje i dostatečnou pevnost proti rozbití a následnému poranění úlomky. O používání ochranné helmy pro zimní sporty asi není třeba zdlouhavě hovořit. Minimální investice, prevence závažných poranění.

 

Pokud nosíme brýle, otázka je, zda je používat i při sportech, nebo máme volit nějakou jinou alternativu? Na jedné straně při nošení klasických brýlí hrozí při pádu poranění obličeje a očí, na straně druhé, při jízdě bez správné korekce zraku je větší šance na přehlednutí překážky s následným pádem. Řada sportujících dnes nosí při zimních sportech kontaktní čočky, přestože je po zbytek roku běžně nepoužívá. Za tímto účelem jsou nejčastěji používány bezúdržbové, jednodenní čočky. Ráno nasadím, večer vyhodím.

 

Řešení se najde i pro ty, kteří čočky nenosí. Existují speciální ochranné sportovní brýle, ve kterých je možno přímo nainstalovat příslušnou dioptrickou korekci. Kombinace dvojích brýlí je nepohodlná, ne příliš praktická a částečně i nebezpečná. Zásadní rozdíl mezi korekcí brýlemi a kontaktními čočkami je v zúžení, respektive rozšíření periferního prostorového vidění.

„Někteří tak po návratu z hor přicházejí k nám repliche orologi s odhodláním nechat si laserem odstranit dioptrickou vadu, právě proto, že se cítí významně handicapováni”  říká MUDr. Petr Novák, vedoucí lékař Refrakčního Centra Praha.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz