Na úvodní stránku





Listopadový Den flamenka: žhavý temperament a spalující vášeň v objetí kytary i tance

Redakční poštou

2015-10-29

Kultura

Přečteno: 1289


Kdo zažil někdy večer v zapadlé sevillské hospodě nebo koncert legendárního Paca de Lucii či některého jiného velikána flamenka, nikdy už nezapomene na tu atmosféru.


Ohnivý temperament a virtuozita se snoubí v gejzírech prudkých emocí, atmosféra by se dala krájet a všechny polohy vášně, láska i nenávist, život i smrt se stávají takřka hmatatelnými. I proto byl 16. listopad prohlášen za Mezinárodní den flamenka a v tento den přidala organizace UNESCO flamenco na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví. V jeho předvečer se k svátku flamenka poprvé připojí i Česká republika. V neděli 15. listopadu se v Retro Music Hall divákům představí exhibiční choreografie jednotlivých flamenkových souborů a tanečních akademií. Českou premiéru bude mít mezinárodní flamenko-jazzový projekt Flamenco Experience Sextet slovenského flamenkového kytaristy Morenito de Trinana (Stano Kohútka) a jazzového kontrabasisty Tomáš Lišky. Večer zakončí flamenco-latino diskotéka DJ Ekirne, která vyvrcholí o půlnoci a první minuty faktického Dne flamenka oslaví flamenkovým silvestrem. Chybět nebudou typická španělská vína a tapas.

Již odpoledne předtím se otevřou veřejnosti tři pražské flamenkové akademie a nabídnou tak všem zájemcům možnost seznámit se blíže s flamenkem. Každý si bude moci vyzkoušet základní flamenkové kroky, rytmiku, nejpopulárnější taneční rekvizity, jako jsou kastaněty, vějíř nebo velký šátek zvaný manton a dozvědět se něco z teorie, historie i současnosti flamenka. „Den flamenka je otevřen pro všechny, kdo chtějí poznat sílu hudby a tance plné temperamentu a energie” říká pořadatelka z agentury FIESTA FLAMENCA Karol Martincová a zve: „Staňte se součástí světové flamenkové komunity!”. Více na www.fiestaflamenca.cz/2658-2/.

Den otevřených dveří flamenkových akademií
12:00 akademie Flamenkeria, Veletržní 61, Praha 7
14:00 studio ITAKA, Korunní 35, Praha 2
16:00 studio Element, Opletalova 27, Praha 1
ZDARMA

RETRO MUSIC HALL, Francouzská 4, Praha 2
19:00 flamenkový tanec (akademie a soubory ČR, SK)
20:45 FLAMENCO EXPERIENCE SEXTET (koncert SK, ESP, SRB)
22:30 flamenco diskotéka (DJ EKIRNE, ESP)
24:00 flamenkový silvestr

Vstupenky: cena v předprodeji 390 Kč, v den akce 430 Kč. Předprodej probíhá v síti www.tictetstream.cz

FIESTA FLAMENCA
Umělecká agentura Karol Martincové se věnuje se flamencu a jeho možným fúzím a odbočkám. Nabízíme ty nejlepší profesionály napříč pestrým flamencovým žánrem – taneční i hudební vystoupení, komponované programy i akce na klíč. Vhodnou skladbou programu dokáže zaujmout tradiční publikum i svéráznějšího diváka. Více na www.fiestaflamenca.cz.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz