Na úvodní stránku





Ukažte se ve své kůži! vyzývají ochránci zvířat

Redakční poštou

2016-12-09

Různé

Přečteno: 1235


Při příležitosti dnešního Světového dne bez kožešin spustila organizace Svoboda zvířat novou kampaň s názvem Ve své kůži. V rámci ní vyzývají ochránci zvířat veřejnost, aby vyjádřila svůj nesouhlas s kožešinovou módou prostřednictvím fotky hashtagu #vesvekuzi napsaného na vlastním těle.


"Smyslem kampaně je zaktivovat veřejnost a nabídnout jí zábavnou formu, jak ukázat, že nesouhlasí s chovem a zabíjením tzv. kožešinových zvířat kvůli módním ozdobám a bambulím na čepicích,"
uvádí Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně ze Svobody zvířat.

Kampaň má za cíl podpořit návrh zákona na ochranu zvířat proti týrání, který by v ČR zrušil kožešinové farmy a jenž v Poslanecké sněmovně čeká na své druhé čtení. V brzké době jej bude projednávat zemědělský výbor a výbor pro životní prostředí. Zákon prošel prvním čtením počátkem listopadu (ST 742).

"Kromě fotografie s hashtagem #vesvekuzi, který si lidé napíšou na své vlastní tělo, mohou také podepsat Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, pod níž jsme již vybrali přes 30 000 podpisů," dodává ještě Moravcová.

V České republice je v současné době registrováno 9 farem, kde se chovají norci a lišky. Tato stále ještě nedomestikovaná zvířata jsou držena v nevyhovujících podmínkách (v malých a strohých! klecích, které často nemají pevné dno), kde nejsou naplňovány jejich etologické potřeby. Jako důsledek se u nich kromě různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit projevují také časté poruchy chování pozorovatelné zejména v podobě stereotypních pohybů a sebepoškozujícího chování. Bolestivý je též způsob, jakým jsou tato zvířata zabíjena. Lišky jsou usmrcovány pomocí elektrod, které se jim zavedou do tlamy a konečníku, norci jsou zase udušeni ve výfukových plynech či oxidem uhličitým.

Se zákazem chovu tzv. kožešinových zvířat by podle reprezentativního průzkumu CVVM z konce roku 2015 souhlasilo 70 % občanů ČR. Ke zrušení kožešinových farem již české zákonodárce vyzvaly také světové organizace na ochranu zvířat, ale i mezinárodní a česká odborná veřejnost.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz